Wij zijn een Blaasorkest. Dat is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en vaak ook slaginstrumenten. Een blaasorkest kan een harmonieorkest, fanfare, brassband, dweilorkest, boerenkapel, of blaaskapel zijn. Daarnaast kan de term gebruikt worden om in een symfonieorkest het blazersgedeelte van de aan te duiden.

Wij gebruiken hoofdzakelijk koperen instrumenten, aangevuld met saxofoons.

TROMPET

Primitieve voorlopers van de trompet bestonden al 2000 jaar v.Chr. De trompet zal ontstaan zijn, toen mensen erachter kwamen dat zij geluid op materialen als schelpen of holle buizen konden maken. Een van de oudste bronnen die van trompetten melding maakt, is de Bijbel. Hier wordt gesproken over bazuinen of zilveren trompetten van zo’n 50 centimeter lang. De moderne Bb-trompet, uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, is de meest voorkomende soort trompet.

EUPHONIUM

Een euphonium of tenortuba is een koperen blaasinstrument met een toon die overeenkomsten heeft met een baritonzanger. De naam euphonium komt oorspronkelijk van het Griekse woord euphonos, wat betekent “mooiklinkend”: eu (spreek uit ‘ui’ of ‘eu’) betekent “mooi” of “goed” en phone betekent “klank” of “geluid”. Bijna alle huidige euphoniums zijn uitgevoerd met drukventielen.

TROMBONE

De trombone is een blaasinstrument dat tot het scherpe koper wordt gerekend. De naam stamt van het Italiaanse tromba met het suffix one en betekent dus “grote trompet”. In de volksmond wordt dit instrument ook schuiftrompet genoemd, wat eigenlijk de naam van een ander koperinstrument is.

BAS TUBA

Het grootste en laagst klinkende koperen blaasinstrument is de tuba. Uitgerust met een grote, wijde beker en een diep mondstuk klinkt de tuba warm en donker. De tuba speelt dezelfde rol bij de koperblazers als de contrabas bij de strijkers. In tegenstelling tot wat velen denken, is de tuba veel meer dan een hoempapa-instrument.

ALTSAX

Een altsaxofoon of altsax of alto is de meest voorkomende uitvoering van de saxofoon. Het instrument is uitgevonden door Adolphe Sax. De altsax is goed te herkennen aan de rechte hals (bovenste stuk waarop het mondstuk bevestigd wordt), die boven de body (de rest van het instrument tot aan de beker) abrupt naar beneden knikt.

KLEINE TROM

Een kleine trom (ook wel, uit het Engels: snaredrum) is een muziekinstrument dat bestaat uit een klankkast , een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Op het resonantievel kan een snaarmat (van ijzer of van nylon) (snaren) worden gedrukt waardoor de kleine trom een scherp geluid produceert. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken.

GROTE TROM

Een grote trom of Turkse trom (Italiaans: Gran Cassa) is slagwerk uit de groep der membranofonen. Het instrument bestaat uit een holle cilinder van ca. 70 tot 100 centimeter doorsnede en in de regel zo’n 40 tot 50 centimeter diepte dat aan een of beide zijden is bespannen met slagvellen. Vaak wordt slechts één slagvel benut.